L'estiu de Sant'Egidio a Albània amb pacients psiquiàtrics té el sabor de la llibertat

Procedents de diferents ciutats d'Itàlia, més de 70 persones de la Comunitat estiuegen a Tirana, Kavaje, Elbasan i en alguns pobles del nord del país, amb els malalts de l'hospital psiquiàtric i els ancians i els infants hospitalitzats en alguns instituts, per renovar una amistat que dura més de 30 anys i que s'ha mantingut encara fidel en els moments difícils de la pandèmia.

Els primers van ser els amics i amigues amb malaltia mental que viuen a les cases de Tirana i Kavaje. Aquest any, a més de les tradicionals vacances a la platja, també s'hi han sumat alguns caps de setmana a la muntanya a Dajti, una zona rica en boscos. Una alegria particular va ser l'arribada, els primers dies de juliol a la casa vermella de Tirana, de G. ingressat a l'hospital psiquiàtric d'Elbasan a l'edat de 18 anys i que hi ha estat durant 10 anys perquè no tenia família ni llar. En els darrers dos anys, 11 persones han sortit de l'hospital i han estat acollides a les llars de la comunitat, dos homes i nou dones: una d'elles, després d'un període a Kavaje, va poder tornar amb la família al costat del seu marit i fills; mentre que una altra va començar a treballar com a ajudant de cuina en una residència i, a principis d'aquest mes, per qualificar el seu treball, ha començat a assistir a un curs de cuina regional a Durres.

Són moltes les històries d'alliberament, redempció i inclusió que hem viscut junts a les Cases Vermelles. Gràcies també al suport i la col·laboració amb el Ministeri de Salut d'Albània, aquestes cases han esdevingut un model alternatiu a l'hospitalització de malalts en hospitals psiquiàtrics, encara presents al país, i sobretot representen una nova esperança de vida per a molts altres que encara estan esperant.