A Budapest se celebra una pregària ecumènica en record del Porrajimos i l'atac a Kisléta

78 anys després del Porrajimos i 13 anys després de l'assassinat de Mária Balog, assassinada la nit del 2 al 3 d'agost de 2009 a Kisléta, la Comunitat de Sant'Egidio de Budapest va celebrar una pregària ecumènica a l'església de Santa Teresa d'Àvila.

Durant la pregària es va recordar tant la massacre dels gairebé 4.000 gitanos al Zigeunerlager d'Auschwitz-Birkenau la nit del 2 al 3 d'agost de 1944, com una sèrie d'atacs racistes més recents, duts a terme a Hongria entre 2008 i 2009 i que van provocar la mort de 6 persones, totes elles gitanes.

La pregària va ser presidida per Fülöp Kocsis, arquebisbe metropolità de Hajdúdorog (grec ortodox). Hi van assistir el bisbe luterà Péter Gáncs, József Fórizs, pastor de l'Església Baptista que acull molts refugiats ucraïnesos, Sztojka Szabina, sacerdot parroquial de l'església presbiteriana escocesa, el rabí cap Zoltán Radnóti amb altres sacerdots i nombrosos fidels, inclosos molts nens i joves gitanos de Transcarpàcia que s'han refugiat a Hongria per a la guerra d'Ucraïna.

La germana de Mária Balog va dir: “Han passat 13 anys des de l'assassinat i sembla que a hores d'ara, a Hongria, comencem a oblidar-nos d'aquestes morts. Però els dono les gràcies perquè cada any mantenen viu el record de les massacres que va patir el meu poble”.