ACTES

Pregària a Budapest en record del porraimos (holocaust dels gitanos) i de l'atemptat de Kisléta

El 2 d'agost, dia internacional de record del porraimos (holocaust dels gitanos durant la Segona Guerra Mundial), la Comunitat va celebrar una pregària a l'església de Santa Teresa d'Àvila de Budapest. Va presidir la commemoració mons. Jánosz Székely, bisbe de Szombathely.
En les seves paraules d'introducció, Péter Szőke, de la Comunitat de Sant'Egidio, va recordar el porraimos i la sèrie d'assassinats contra la minoria gitana perpetrats a Hongria entre 2008 i 2009, quan sis víctimes innocents van ser assassinades i moltes més van quedar greument ferides. En la nostra època marcada per diferents formes d'egocentrisme, s'aprecia la "mort del proïsme". Per als autors d'aquells crims nazis, el proïsme ja era mort, i per això era fàcil assassinar-lo. Aquestes atrocitats són símptomes d'una societat fragmentada. La resposta ha de ser el tikkum olam, és a dir, reparar el món, sobretot a través de la pregària.
 
Durant la seva homilia sobre el llibre de l'Èxode, el bisbe va recordar que Déu es va aparèixer a Moisès quan el patiment del poble dels israelites s'havia fet insuportable per obra dels egipcis. Déu va demostrar compassió a la bardissa en flames amb el seu poble i des de llavors és present entre els torturats, els humiliats i els destinats a la mort, com els gitanos. Ser gitano no hauria de veure's com una maledicció, sinó com una benedicció.
 
Com cada any, es van llegir els nomes de les víctimes dels assassinats de 2008 i de 2009 en presència d'alguns familiars de les víctimes. Els membres del moviment dels Joves per la pau van encendre espelmes.
 
El rabí en cap Zoltán Radnóti va pregar perquè tinguéssim el do de les paraules bones i sàvies, la força i la capacitat d'actuar contra les ideologies fosques, l'odi i la marginació. Va citar el rei Salomó en el llibre dels Proverbis: "Mort i vida estan en mans de la llengua: del que més desitgis, d’això menjaràs" (18,21).
 
Gábor Smiléliusz, pastor luterà, va meditar sobre les paraules de l'Apocalipsi, quan Déu "eixugarà totes les llàgrimes" (21,4). Va invocar Déu perquè ell faci justícia als afligits i doni esperança fins i tot quan ens sentim desanimats davant de tanta inhumanitat.
 
Szabina Sztojka, pastora reformada i responsable de pastoral dels gitanos, que pertany també a la minoria gitana, va pregar perquè el Senyor guarís les ferides de la discriminació i en guarís també les nostres esglésies i les nostres comunitats. Invocant la benedicció de Déu pel seu poble, va demanar que se li retornés i se'n reforcés la dignitat i que els gitanos, sobretot, els infants, siguin preservats de les humiliacions.