Ucraïna: un any de guerra, un any de greu emergència humanitària, un any de solidaritat

Demanem que es trobin vies de pau sense deixar d'ajudar la població que pateix

Tota guerra és un drama humanitari. Avui la guerra d'Ucraïna també ho és, i ho és més encara per la potència de l'armament que s'hi ha utilitzat. Un any de guerra ha provocat víctimes, destrucció, ferits, refugiats a l'estranger i refugiats interns, en quantitats desmesurades. Els costos humans de la guerra són ingents, i estan destinats a créixer per l'evolució de les accions bèl·liques. No sempre són el centre de l'atenció mediàtica i, per tant, de l'opinió pública. De fet, centrar-se en els consideracions sobre estratègia militar i acostumar-se a les imatges de destrucció que arriben d'Ucraïna poden fer passar per alt les condicions de vida reals que la violència de la guerra imposa a dones, infants, ancians i malalts.

Només cal pensar que 5 milions d'ucraïnesos han perdut la casa i 2,4 milions viuen en cases afectades pels bombardejos. A finals de gener hi havia 1206 centres sanitaris afectats i 170 totalment destruïts: hospitals, ambulatoris, centres sanitaris que no podien funcionar o podien fer-ho només en part.
Sobre una població de 43,3 milions, 8 milions són refugiats a l'estranger i 5,4 milions són desplaçats interns. Gairebé una tercera part de la població. D'entre els que s'han quedat al país, la meitat necessitarà assistència humanitària durant el 2023 per fer front a les necessitats bàsiques.

Demanem que es trobin vies de pau sense apartar els ulls del drama de la població civil. L'ajuda humanitària és, doncs, una exigència prioritària i inderogable.

Guerra i  empobriment

Ucraïna ha experimentat un empobriment general des del 2014, quan va començar la guerra a la regió del Donbass. El 2021, segons dades del Banc Mundial, era el país més pobre d'Europa, amb un PIB per capita de 4.836 USD. Després del 24 de febrer del 2022, tota la població ucraïnesa ha patit un procés d'ulterior empobriment a causa de la guerra. 20 milions d'ucraïnesos han perdut la seva font d'ingressos i 16 milions s'han quedat a l'atur (dades de l'IOM). A finals del 2022 hi havia 11,1 milions de persones en situació de necessitat alimentària.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, uns 9,6 milions d'ucraïnesos corren perill de patir problemes mentals a causa de la guerra.
En aquest context de patiment i d'empobriment general és especialment dolorosa la situació dels menors. A finals del 2022
s'havien registrat 249 infants assassinats i 808 de ferits. Per a molts menors el trauma de la guerra és profund. Segons dades del World Vision International, la salut mental d'1,5 milions d'infants està en perill. A l'horror de la guerra cal afegir-hi els problemes del sistema educatiu. 3098 centres de formació han patit les conseqüències de les bombes, i 438 han quedat totalment destruïts.

Un any de solidaritat

Ucraïna necessita pau. I la solidaritat és un dels rostres de la pau també –i sobretot– quan al voltant tot parla de guerra.

Sant'Egidio ha estat sempre al costat de la població ucraïnesa durant aquests dotze mesos i per això s'ha pogut fer una imatge detallada del patiment i de la situació de la societat ucraïnesa, especialment dels més vulnerables. La presència de les comunitats ucraïneses que, tot i que pateixen també el mateix patiment i els mateixos problemes de tota la població, no han renunciat a exercir amb coratge l'art de la solidaritat, ha permès crear una notable xarxa d'ajuda humanitària per repartir ajuda per tot el territori, fins i tot a les zones més afectades pels bombardejos.

En aquests 12 mesos, la Comunitat ha enviat a Ucraïna 1018,5 tones d'ajuda humanitària per valor de 14,8 milions d'euros. Hem obert 4 centres de distribució d'ajuda humanitària a refugiats interns, a Lviv, Ivano-Frankivsk i a dos barris de Kíiv. Als quatre centres cada mes es reparteixen uns 9000 paquets d'aliments.
Tot plegat, s'han distribuït 62.402 paquets d'aliments i s'ha ajudat 15.046 famílies.

 

Seguim enviant ajuda a Ucraïna i als refugiats

FES UN DONATIU
ONLINE

DONA MEDICAMENTS
FIRMA LA CRIDAPOSA'T EN CONTACTE
AMB NOSALTRES