MÓN

Ucraïna: tercera Pasqua de guerra. Mentre segueixen els bombardejos, alguns treballen per al futur obrint espais d’acollida i solidaritat

Kíiv, com tot Ucraïna, ha viscut la tercera Pasqua en guerra. Les alarmes antiaèries són una constant en el dia a dia. Els bombardejos nocturns no han deixat d’afectar la ciutat greument els últims mesos.
 
Els joves i els adults de la Comunitat de Sant’Egidio comparteixen els problemes i el patiment de tota la població de la capital. Des dels primers moments de guerra, la seva resposta a aquesta situació ha estat la solidaritat. Es veu activament als centres humanitaris per a desplaçats, que ja són tres a Kíiv, amb la reobertura de la seu dels Joves per la Pau, atacada per un míssil el març del 2022. Cada mes unes 800 persones hi troben ajuda i algú que els escolta. En paral·lel, segueix l’ajuda concreta a les persones sense llar i als ancians pobres de la ciutat, així com als infants desplaçats de les zones de guerra a les Escoles de la Pau.
 
De la solidaritat neixen, fins i tot en aquest panorama de destrucció, somnis per al futur i signes d’esperança. També a Kíiv en guerra. Un va ser l’obertura fa poques setmanes d’una casa per a les persones sense llar al centre de la ciutat gràcies a l’ajuda d’USAID. És un lloc bonic, amb molta llum i familiar que acull quatre homes que estan units a la Comunitat de Sant’Egidio per una amistat que en alguns casos ja té anys i que va néixer al carrer. Així s’ha fet realitat el somni de donar una casa a qui viu la duresa del carrer als extrems hiverns ucraïnesos, que es fa encara més difícil enmig de la guerra. És un signe d’esperança: fins i tot en una ciutat en guerra es pot obrir un espai d’humanitat i de pau i es pot pensar en un futur en què hi hagi espai per a tothom, començant pels més necessitats.
En aquestes circumstàncies difícils, l’ajuda de tothom és més essencial que mai. Sant’Egidio apel·la a la generositat de tothom per mantenir aquestes iniciatives. Tota ajuda por ser significativa a la vida de qui ha patit molt per la guerra.
 

Ajudem a mantenir l’ajuda humanitària
per a Ucraïna i per als refugiats