MIGRANTS

El naufragi de migrants davant de les nostres costes és una massacre inacceptable. Demanem rutes d'entrada regulars, corredors humanitaris, pla d'ajuda i desenvolupament per als països d'origen

La Comunitat de Sant'Egidio expressa el seu condol més sentit a les famílies de les víctimes i als nombrosos immigrants desapareguts a causa del naufragi d'una embarcació a pocs metres de la costa de Calàbria. Davant la mort de famílies senceres amb nens i persones fràgils que fugen de països com l'Iran, el Pakistan i l'Afganistan, no ens podem aturar en la simple indignació. Cal continuar i encoratjar el rescat dels que es troben en perill a la Mediterrània i acollir-los, com va convidar a fer el Papa Francesc a l'Àngelus.

Alhora, és urgent i necessari activar -i de manera extensiva- els programes europeus de reassentament des dels països del sud de la Mediterrània; augmentar les quotes dels decrets de flux juntament amb noves rutes regulars d'ingrés, única solució per poder fer servir un fenomen que és de vastes proporcions. Models que funcionen perquè afavoreixen la integració, com els corredors humanitaris, que la nostra Comunitat realitza al costat de diverses realitats des del 2016, així com l'entrada per motius laborals, que tant necessita el nostre país.

Però sobretot demanem a Europa que surti de la seva letargia i de les seves lògiques de tancament que no afavoreixen la immigració regular, augmentant la cooperació i activant immediatament un "pla especial" d'ajuda i desenvolupament per als països d'origen dels migrants, a l'altra banda de la Mediterrània i a l'Àfrica subsahariana. Si no s'aborda aquest problema (que podria donar, com a mínim a mitjà termini, una resposta concreta, amb la creació de llocs de treball i un futur habitable als països d'origen), juntament amb fer noves polítiques d'immigració, lamentablement noves tragèdies del mar o al desert africà seran inevitables.

Aquestes van ser les paraules del Papa Francesc: "Aquest matí m'he assabentat amb dolor del naufragi que va tenir lloc a la costa de Calàbria prop de Crotone. Ja s'han recuperat 40 morts, entre ells molts infants. Prego per cadascun d'ells, pels desapareguts i pels altres migrants supervivents. Agraeixo a tots els que han portat ajuda i als que estan acollint. Que La Santa Madrona sostingui aquests germans i germanes nostres”.