LLIBRES

Novetat a les llibreries: "Corredors humanitaris. Una resposta a la crisi global", de Roberto Morozzo Della Rocca

Ressenya del llibre

Els corredors humanitaris són un instrument d'entrada legal a Europa que s'ofereix a persones vulnerables, que fugen de la guerra, la persecució, la fam. Sobretot, salven les famílies amb infants, les persones amb discapacitat, les dones soles, els ancians, els malalts. Representen una gran esperança malgrat la desproporció numèrica entre els beneficiats i els que llangueixen en llargs èxodes entre mars, muntanyes i deserts. No són per a tothom, però com que la feblesa i el patiment són la realitat de gairebé tots els refugiats i migrants, els corredors tenen un significat universal. Impulsats per la societat civil amb el suport de l'Estat, els corredors allunyen els desarrelats dels traficants de rutes il·legals, de les barques improvisades de les travesses del Mediterrani, de la violència de les rutes balcàniques, dels abusos dels països, de la ruïnoses repatriacions forçades. En la forma provada a Itàlia, tenen la característica d'integrar efectivament els beneficiaris a les comunitats locals d'arribada, en un procés de patrocini i autofinançament centrat a la societat civil.

Es pot adquirir a llibreries ia les principals botigues online (Ibs, Amazon, Edicions San Paolo)

 

Resenya del llibre

"La força de la societat civil" és el títol de l'últim capítol d'aquest volum de Roberto Morozzo della Rocca: una finestra, l'observatori d'una nova forma ideal de relacions i intercanvis a l'Orient i la Ruta de la seda: els Corredors Humanitaris. Avui encara queda camí per recórrer, però si preval el sentit comú per part d'una Europa encara temorosa, els corredors humanitaris podrien convertir-se, per a les generacions futures, en una via per superar la foscor d'avui transformant el fenomen migratori d'un problema a una oportunitat.

Els títols dels capítols tracen l'itinerari d'aquest camí que es pot convertir en el futur, fins i tot en el futur immediat, a la via principal per a la construcció d'una nova cultura de què pugui emergir una civilització que de moment no sap com abordar el fenomen de les migracions per veure'l com una oportunitat. Per contra, sembla considerar un problema tot el que ve de fora: “Europa construeix un mur”, “Els morts al mar”, “Drets incobrables”, “Cor mediterrani”, “Corredors abans dels corredors"…. El volum és un atles geogràfic que en lloc de mapes dibuixa l'itinerari de dones, homes, menors a la recerca d'una nova vida, fugint de guerres, de violència, de països que s'han tornat inhabitables: Líbia, Líban, Eritrea, Sudan, Afganistan... Descrivint detalladament els esdeveniments dels Corredors Humanitaris a partir del seu naixement, Roberto Morozzo della Rocca no escriu una petita història d'avui, sinó que escriu la història de les dues primeres dècades del segle XXI, identificant en el fenomen migratori un signe real del temps de les noves generacions.

“És clar –escriu Morozzo della Rocca–, davant la necessitat humanitària mundial, els corredors expressen una tíbia mitigació d'una enorme tragèdia”. Sis mil vuitanta dones i homes salvats, què significaran davant de 102 milions de refugiats al món el 2022? “No obstant -respon- són emblemàtics. Inicien processos. Són un signe de canvi en un món travessat per la indiferència i la resignació. I a sobre salven vides”.
En les seves últimes línies, després d'una encertada i minuciosa anàlisi del fenomen, el llibre mostra un camí a seguir: “Encara que la tradició política europea és fortament estatista, res no impedeix que els corredors iniciïn una sèrie de patrocinis privats per a refugiats, refugiades, persones vulnerables de les zones de crisi. En realitat, es tracta d‟adopcions temporals, realitzades per particulars, associacions, comunitats, subjectes a una garantia de serietat i responsabilitat, també des del punt de vista jurídic i econòmic”. I Morozzo della Rocca conclou amb unes paraules que deixen entreveure la realització d'un somni de generacions senceres que truquen a les portes d'Occident: "Morir d'esperança": els corredors humanitaris van néixer perquè l'esperança s'alliberés de la mort.

Les pàgines d'aquest volum són una eina útil per comprendre la història d'Europa a les dues primeres dècades del segle XXI. És, en definitiva, un llibre que es comença a convertir en un manual per a qualsevol persona amb curiositat i interès per comprendre el món del demà.