ANCIANS

Cuba: el congrés "Visca els ancians!" aborda el creixent envelliment demogràfic

Sant'Egidio proposa una aliança entre generacions en una societat que canvia

Els darrers anys a Cuba s'ha produït una tendència a l'envelliment demogràfic.
D'una banda, les conquestes de la medicina que han fet de Cuba un país amb una alta esperança de vida, entre les més altes de l'Amèrica Llatina, i de l'altra, l'elevat índex d'emigració, que s'endú de Cuba la franja d'edat dels adults joves, han convertit el país en un lloc que viu una  veritable "emergència d'ancianitat".

La Comunitat de Sant'Egidio és solidària amb els ancians des de fa molt de temps.
A Cuba centenars d'ancians formen part del moviment "Visca els ancians!"  i ajuden, de la mà de la Comunitat, les franges de població més fràgils.  En concret, a Cuba els ancians són un pilar que sosté la societat, s'ocupen dels més  menuts, fan cua durant hores per rebre aliments i sobretot són dipositaris d'una antiga saviesa associada a l'"art d'espavilar-se", perquè van viure les grans crisis del passat. Són els que  "es queden", lluiten i fan palès un recurs de fe, que els permet afrontar amb  coratge i també amb joia els problemes.
 
Aquest mes de juliol de 2023, a Santiago de Cuba s'ha dut a terme el congrés del moviment "Visca els ancians!", que ha passat pels teatres més importants de la ciutat i ha comptat amb la participació d'uns  200 ancians.

Ha estat un moment important per valorar plegats els bons fruits que ha generat l'aliança de Sant'Egidio amb els ancians:

- La col·laboració per ajudar els més fràgils (persones sense llar i ancians institucionalitzats).
- La relació amb joves i adolescents que troben en l'amistat amb els ancians un motiu d'entusiasme i de visió de futur.
- Aprofundir una vida de fe i fer créixer una cultura associada als temes que proposa la Comunitat (ecumenisme i diàleg interreligiós, estudiar les Escriptures).
- Recuperar les capacitats per ajudar a una "economia platejada", és a dir, la possibilitat d'una ajuda econòmica basada en la producció artesanal i la medicina tradicional.