PERSONES AMB DISCAPACITAT

Dia mundial de les persones amb discapacitat, un gran recurs humà, afectiu i cultural

El 3 de desembre se celebra el dia mundial de les persones amb discapacitat, que van instituir el 1981 els Nacions Unides amb l’objectiu de promoure els drets d’aquestes persones perquè tinguin una plena inclusió.
 El treball de les Nacions Unides  va fer que  el 2006 s’adoptés la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat, que  va impulsar encara més els drets i els benestar de les persones amb discapacitat en afirmar el principi d’igualtat i la necessitat de garantir-ne la plena i efectiva participació en l’esfera política, social, econòmica i cultural de la societat. La Convenció va ser ratificada per 175 països. Itàlia la va ratificar el 2009.

Des d’inicis dels anys 80, Sant’Egidio és al costat de les persones amb discapacitat.

El dret al treball:

Les persones amb discapacitat representen un recurs en el món laboral però els problemes amb què es troben és un senyal  significatiu de la manca d’inclusió social d’aquestes persones. El 1991, amb la constitució de la Cooperativa Social Pulcinella Lavoro, impulsada por la Comunitat de Sant’Egidio, es va poder reobrir a roma un petit local de restauració i uns anys més tard un restaurant pròpiament dit al centre de Trastevere, la Trattoria de Gli Amici,  que està considerat una bona pràctica d’inclusió laboral. La inversió en la restauració ha demostrat ser un èxit, i ha creat un model d’inspiració per a altres experiències a Itàlia i a Europa. El 2017, a Anvers (Bèlgica), va néixer Amici Coffee & Books. El 2022 va començar una activitat de càtering en un nou centre de cuina per ampliar les oportunitats laborals. L’1 de desembre d’enguany es va inaugura la desena edició del curs de formació “Jo també valc” per a caps de sala i de cuina.
Els Tallers d’Art, són llocs de formació on es treballa alhora que s’aprenen les tècniques artístiques, l’estudi, la relació i la comunicació.  Buscar les aptituds i potencialitats de cadascú ha fet que moltes persones amb discapacitat per damunt de tot es comuniquessin (fins i tot amb tecnologia i mitjans informàtics), a més d’experimentar un procés d’apropiació de codis expressius i artístics personalitzats. Les persones que han seguit aquest procés han demostrat de manera cada vegada més evident una profunda capacitat de comprensió de la realitat, han desenvolupat un judici i un pensament propis i una mirada pròpia davant del món. Al vídeo de presentació de l’exposició DIS/INTEGRATION, a la Universitat de Catània, l’artista Ivan Crnic explica eficaçment com l’art i mètodes compartits d’expressió són elements determinants per fer emergir energies ocultes o no expressades.

Missatge del Papa per a la jornada del 3 de desembre: «Obrim-nos als talents de les persones amb discapacitat [...] tant a la societat com a la vida de l’Església...»

“Jesús com a amic” i “L’Evangeli per a tothom”, títols de dos llibres dedicats als itineraris de catequesi amb persones amb discapacitat, sintetitzen bé el treball i el camí eclesial   que des de fa més de 40 anys  Sant’Egidio  viu amb les persones amb discapacitat. A través d’itineraris de catequesi personalitzats i de modalitats de comunicació que tinguin en compte els problemes de cadascú, s’acompanya les persones amb discapacitat durant la preparació per rebre els sagraments i una formació cristiana  permanent. A Nàpols, des del 2007, el primer diumenge d’Advent, el bisbe de la ciutat i tota la diòcesi acompanyen persones amb discapacitat que reben la confirmació.  

El 3 de desembre, monsenyor Mimmo Battalia donarà el sagrament de la confirmació a la catedral de Sant Genaro a 14 joves que han completat un itinerari de preparació amb la Comunitat. Ser amics de Jesús i comunicar a molts aquesta joia donen mostra que només incloent els més fràgils es construeix una societat més humana per a tothom. Dir “nosaltres” i no “ells”, demana el papa Francesc, per a una plena participació dels fidels amb discapacitat en la vida de l’Església.