news

Senegal: hervatting van de vredesbesprekingen in Casamance

2 Maart 2020 - SENEGAL

PeaceCasamance

Deel Op

Op 28 en 29 februari ontmoetten vertegenwoordigers van de president van Senegal Macky Sall en een delegatie van de Beweging van Democratische Krachten van Casamance (MFDC), geleid door Salif Sadio, elkaar bij de Gemeenschap van Sant'Egidio. Na een onderbreking in de onderhandelingen van enkele maanden, bevestigden de partijen opnieuw plechtig de politieke wil van president Macky Sall en het hoofd van de MFDC Salif Sadio om door middel van onderhandelingen een oplossing te vinden voor het conflict in Casamance, dat al de regio al meer dan dertig jaar teistert.

Het is een vergeten oorlog die heeft geleid tot duizenden slachtoffers en vluchtelingen, waarbij ook enkele aangrenzende landen betrokken zijn geraakt, zoals Gambia, dat Casamance scheidt van de rest van Senegal, en Guinée Bissau.

De regio, waar iets meer dan een miljoen mensen wonen, is genoemd naar de Casamance-rivier die het land overvloedig irrigeert en vruchtbaar maakt voor hij in de Atlantische Oceaan uitmondt. Helaas is een groot deel van de landbouwgrond verlaten vanwege de aanwezige mijnen en zien veel jongeren zich genoodzaakt naar het noorden van het land te verhuizen om werk te zoeken of te studeren.

In een gezamenlijk statement verklaarden de vertegenwoordigers van de president van Senegal en de MFDC "de noodzaak om de besprekingen te hervatten met bemiddeling door Sant’Egidio om een nieuwe impuls te geven aan het vredesproces in Casamance”.

LEES HET COMMUNIQUÉ (FR)