VREDE

Nationale Dag van de Vrede in Mozambique: manifestaties, marsen en ceremonies in het hele land op de verjaardag van de akkoorden van Rome van 1992

Beelden en video's uit Maputo, Pemba, Nampula, Beira, Quelimane, Tete, Lichinga

31 jaar na de historische ondertekening van het Algemeen Vredesakkoord, dat op 4 oktober 1992 in Rome werd ondertekend met bemiddeling van de Gemeenschap van Sant'Egidio, houden de Gemeenschappen van Mozambique de herinnering aan de Vrede levend.

Op deze dag, die als nationale feestdag wordt gevierd, vinden in het hele land manifestaties plaats en wordt er in de Geest van Assisi voor de Vrede gebeden, waarbij religieuze leiders en gelovigen van verschillende denominaties betrokken zijn. BEZOEK DE FOTOGALERIJ

We benadrukken hier in het bijzonder de seminars die in deze dagen worden gehouden in Nampula en Tete (zie de programma's op de posters) en het grote interreligieuze evenement in Maputo, op 4 oktober om 16.30 uur, dat live zal worden uitgezonden op de Facebookpagina Sant'Egidio Lusofonia.

Voorafgaand aan de vieringen werden bijeenkomsten en conferenties georganiseerd in scholen, universiteiten en buurten. Het levend houden en doorgeven van de herinnering aan de Vrede aan de jongere generaties is van fundamenteel belang in een land als Mozambique waar alle Gemeenschappen van Sant'Egidio zich voor inzetten.

Dankzij het bereiken van vrede en de economische en sociale ontwikkeling die daarop volgde, is de bevolking van Mozambique sinds 1992 gegroeid van 12 naar meer dan 30 miljoen mensen. Dit betekent dat ongeveer 2/3 van de bevolking geboren werd na de ondertekening van het akkoord en het risico loopt om de vrede als vanzelfsprekend te beschouwen.

Bij het vieren van de Vrede vergeten de Gemeenschappen van Sant'Egidio de pijnlijke situatie in het noorden van het land niet. Ze blijven de vele binnenlandse vluchtelingen steunen die een veilig heenkomen hebben gezocht voor de terroristische aanvallen van de afgelopen jaren. De herdenking van Vrede op 4 oktober laat ook een licht van hoop schijnen voor het noorden van het land en bevestigt opnieuw dat Vrede altijd mogelijk is.

Op zondag 8 oktober houdt de Mozambikaanse gemeenschap in Italië een dag van bezinning en viering in de conferentiezaal in Via della Paglia om de verjaardag van de Vrede te herdenken. Het evenement zal ook bijgewoond worden door de Mozambikaanse ambassadeur bij de Italiaanse staat en de ambassadeur bij de Heilige Stoel, die tijdens de vredesbesprekingen Renamo's delegatieleider was. Er is ook een bezoek gepland aan de historische plaatsen van het vredesakkoord in Sant'Egidio.