VREDE

In de VN-Veiligheidsraad onderstreept Marco Impagliazzo het belang van het 'Rome-Initiative', een weg naar conflictoplossing in Zuid-Soedan

In het Chrystal Palace klonk "het geduld voor vrede". Zo omschreef Marco Impagliazzo gisteren, 20 juni, tijdens de bijeenkomst van de VN Veiligheidsraad over de crisis in Zuid-Soedan de inzet van de Gemeenschap van Sant'Egidio om met "ambachtelijk handwerk" een einde te maken aan conflicten.

Na een aantal ontmoetingen over het thema vrede en conflictoplossing, met secretaris-generaal Guterres, plaatsvervanger Li Junhua en anderen, presenteerde de voorzitter van Sant'Egidio voor de Veiligheidsraad de ervaringen en voorstellen die de naam "Rome Initiative" hebben gekregen: het inclusieve platform dat door de Gemeenschap is gecreëerd om het complexe conflict in Zuid-Sudan aan te pakken.

"Al meer dan 50 jaar is Sant'Egidio een bijzondere internationale speler, een gemeenschap die dicht bij kwetsbare mensen staat, toegewijd aan vrede, interreligieuze dialoog, humanitaire hulp en ook in staat om internationale bemiddeling te faciliteren in verschillende delen van de wereld, van het vredesakkoord in Mozambique dat in 1992 in Rome werd ondertekend, tot Burundi, van Guatemala tot Kosovo en Mindanao. Wij geloven inderdaad dat oorlog de moeder van alle armoede is," aldus voorzitter Marco Impagliazzo. "Sant'Egidio volgt de situatie in Zuid-Soedan met aandacht en bezorgdheid sinds de jaren 1990, lang voor de onafhankelijkheid. John Garang, de grondlegger van het land, bezocht meerdere malen onze hoofdzetel in Rome om te zoeken naar mogelijkheden voor dialoog, midden in de strijd voor onafhankelijkheid... Ons initiatief, genaamd het Rome Initiative, ontstond in de nasleep van de ondertekening van het vernieuwde vredesakkoord in 2018, in de gecompliceerde fase van de vorming van de regering van nationale eenheid. Verschillende politieke en militaire entiteiten hadden dat akkoord verworpen en het was noodzakelijk om hen terug te winnen," vervolgde hij, eraan herinnerend dat het Rome Initiative een politieke dialoog vertegenwoordigt die complementair is aan en afgestemd op de internationale instituties. "Sant'Egidio," zo besloot hij, "is vastbesloten om op deze weg verder te gaan met de bedoeling om een gunstig klimaat te creëren voor het uitroeien van geweld." De voorzitter noemde verder "de belangrijke bijdrage van vertegenwoordigers van het maatschappelijk middenveld en leiders van de christelijke en religieuze denominaties van het land, een deelname die in de komende tijd alleen maar kan toenemen en een beslissende impuls is om de leiders van de regering en de oppositie te wijzen op hun verantwoordelijkheid ten opzichte van de bevolking van Soedan en hun lijden."
 

De toespraak voor de VN-Veiligheidsraad (volledige versie)

 

 

(Bron: ANSA)