news

Een diploma voor Kelly in El Salvador: een overwinning op armoede en vroegtijdig schoolverlaten, dankzij Ondersteuning op Afstand

8 September 2022 - EL SALVADOR

Distance Adoptions
Youth

Deel Op

Het was allerminst vanzelfsprekend voor Kelly (fictieve naam). Zoals het dat ook niet is voor de vele jongens en meisjes die in Latijns-Amerika temidden van armoede en geweld leven tussen de droom van een betere toekomst en de fata morgana van emigratie. We hebben het over het diploma Optica en Optometrie dat Kelly, één van de eerste meisjes die gesteund werden door het programma voor adoptie op afstand van de Gemeenschap van Sant'Egidio enkele dagen geleden behaalde aan de Universiteit van San Salvador.

Een belangrijke prestatie voor haar, maar ook voor haar grote gezin - ouders en acht kinderen - dat woont in Soyapango, een van de arme en problematische buurten aan de rand van de hoofdstad.

Door de sociaal-economische omstandigheden van haar ouders zou zij gemakkelijk een van de duizenden meisjes kunnen zijn geworden die al in de eerste jaren van de lagere school hun school verlaten. Ze vormen een leger aan jongeren in El Salvador, waar de gegevens van vóór de pandemie al wezen op een hoog percentage vroegtijdige schoolverlaters, dat door Covid-19 dramatisch is verergerd: we hebben het over 100.000 leerlingen die, na 13 maanden van schoolsluitingen, nog niet naar hun lessen zijn teruggekeerd, tien procent van de leerlingenpopulatie van het land (gegevens van het Salvadoraanse ministerie van Onderwijs)

Maar Kelly werd toen ze pas vier jaar oud was op afstand 'geadopteerd'. Dankzij regelmatige steun kon haar familie dit jonge meisje, dat blijk gaf van enthousiasme om te studeren en een grote wens om nieuwe dingen te leren, op school houden.

Dankzij de regelmatige en voortdurende hulp van het Sant'Egidio-programma kon Kelly jaar na jaar haar studies voortzetten tot aan de universiteit. Enkele dagen geleden is zij met topscores geslaagd en ze heeft inmiddels een baan gevonden waarmee ze ook haar gezin aanzienlijk kan ondersteunen.

Het was echt niet vanzelfsprekend dat een meisje uit Soyapango het zo ver zou schoppen, maar onmogelijk was het niet: dankzij adoptie op afstand kunnen, met een beetje maandelijkse hulp, resultaten van grote menselijke en sociale impact worden bereikt.

MEER INFORMATIE OVER HET PROGRAMMA VOOR ADOPTIE OP AFSTAND VAN DE GEMEENSCHAP VAN SANT'EGIDIO