HERINNERING AAN WIE STIERF OP STRAAT

Al meer dan dertig jaar herdenkt de Gemeenschap van Sant'Egidio de slachtoffers van het leven op straat. Dit begon met de dood van Modesta Valenti, een oudere dakloze van 71 jaar die in de buurt van het station Termini leefde, waar ze 's nachts haar toevlucht zocht om te slapen.

Op 31 januari 1983 voelde Modesta zich slecht toen ze net op station Termini aankwam. De ambulanceploeg die opgeroepen werd, wilde haar niet meenemen omdat ze, vanwege de omstandigheden waarin ze leefde, vies was en luizen had.
Modesta stierf na urenlang lijden in afwachting van iemand die zou besluiten om haar te hulp te schieten.

Haar dood markeerde op een diepgaande manier de vriendschap van de Gemeenschap van Sant'Egidio met daklozen. Daarom worden op 31 januari, de dag waarop Modesta stierf, in de liturgie alle overleden "vrienden van de straat" herdacht en bij naam genoemd. Met hen heeft de Gemeenschap, door middel van verschillende diensten zoals restaurants, maaltijden op straat en ontvangstcentra in de loop der jaren nauwe en familiaire banden opgebouwd, in een poging om de moeilijke omstandigheden van hun leven te verbeteren.

De herinnering aan Modesta en aan de vrienden van de straat heeft zich van Rome verspreid naar vele plaatsen waar de Gemeenschap dicht staat bij wie dakloos leeft en sterft.

NIEUWS #Modesta Valenti