MÓN

Andrea Riccardi visita Ucraïna, signe d'unitat i de proximitat a comunitats que resisteixen a la guerra des de fa més d'un any amb solidaritat i amb la pregària

Les comunitats d'Ucraïna s'han aplegat aquests dies a Lviv per rebre la visita d'Andrea Riccardi, més d'un any després de l'inici de la guerra. Han celebrat una assemblea amb més de dues-centes persones provinents no només de Lviv i Ivano-Frankivsk, sinó també de Khàrkiv, Donetsk, Lugansk, Kherson i Kíiv. Els noms d'aquests llocs se'ns han fet familiars al llarg d'aquest any com a llocs de dolor i destrucció.

Ha estat una ocasió per compartir l'experiència viscuda durant el primer any de guerra, en què Sant'Egidio, amb l'ajuda de les comunitats de tot Europa, ha dut a terme un gran treball humanitari, tal com ha recordat Andrea Riccardi. Per a molts joves i adults desplaçats, l'acollida de Sant'Egidio ha estat una resposta concreta a la desesperació. "Casa meva va quedar destruïda, però amb la Comunitat he trobat una nova casa i una nova família". Així han descrit alguns la seva trobada amb Sant'Egidio, que ha empès moltes persones a ajudar els més pobres. 
En un moment de desorientació, de dolor, de por al futur, la proposta d'ocupar-se dels més febles ha estat per a molts joves i joveníssims una perspectiva sobre com gastar la seva vida.
En acabar la trobada, les comunitats d'Ucraïna occidental han regalat a Andrea Riccardi, com a record de la destrucció d'una església de la regió de Kíiv, un calze i un evangeliari que van quedar malmesos durant els combats.
En aquesta ocasió Andrea Riccardi també ha visitat un camp de refugiats de la perifèria de Lviv on Sant'Egidio ha obert una Escola de la pau per als infants desplaçats i està duent a terme un intens treball d'ajuda a les famílies.