ACTES

A la plaça de Sant Marc de Venècia un peace flash mob dels Joves per la pau tanca la trobada europea Global Friendship 2023. L'any que ve, a Berlín

PAIX, MIR, PEACE, SALAM. Rètols de colors cridaners amb la paraula "PAU" en diferents idiomes omplen l'incomparable escenari de la plaça de Sant Marc de Venècia. Els aguanten amb les mans un miler de joves (estudiants de secundària i d'universitat) de 13 països europeus. Són els Joves per la pau, el moviment vinculat a la Comunitat de Sant'Egidio que a les perifèries ajuda cada dia infants amb problemes, persones sense llar, ancians sols i immigrants, i que els mesos d'estiu ha impulsat vacances solidàries amb refugiats als camps de Grècia i Xipre.

Entre ells també hi havia 70 joves ucraïnesos de Kíiv, Lviv i Ivano-Frankivsk, que han viatjat en autocar durant dos dies per unir-se a la trobada Global Friendship i per expressar el seu desig de pau, desatès fins ara, sobretot per al seu país, afectat per una terrible guerra des de fa més de 18 mesos.
Amb el peace flash mob de la plaça de Sant Marc, precedit per la visita a Venècia i per una festiva litúrgia eucarística a la basílica de Sant Marc, va cloure's la trobada internacional "Global Friendship for a Future of Peace". L'acte, que ha durat 3 dies, va començar el divendres a Pàdua amb
una conferència de Mario Giro dedicada al tema "Joventut global: comprendre el nostre món complex", en què l'ex viceministre d'Exteriors va convidar a "veure amb el cor" les conflictes i les situacions de crisi per "escriure un atles de pau" per al nostre món. A la vetlla de pregària per la pau que es va celebrar a la Basílica del Sant, el cardenal Matteo Zuppi va dir que davant del "mal més gran i terrible de la guerra, que és fruit de la maldat i de moltes complicitats", cal "desarmar-se".

"La pau depèn de cadascú de nosaltres. Comença per mi ―va dir el president de la Conferència Episcopal d'Itàlia, enviat especial del papa Francesc per a Ucraïna. Hem d'abolir la guerra i les armes dins nostre i entre nosaltres. Siguem treballadors de pau que regalen la pau a tothom".
El dissabte, a l'assemblea plenària del palau firal de Pàdua titulada "Tot pot canviar", Marco Impagliazzo, recuperant una imatge que va utilitzar el papa Fancesc a les Jornades Mundials de la Joventut de Lisboa, va convidar els joves "sortir dels laberints en què de vegades ens tanquem per seguir el camí de la pau, que té com a punts de referència clars els amics, les paraules i els pobres". "De vegades ens sentim feble si tenim por, perquè pensem que podem navegar al mar de la vida tot sols ―va dir el president de Sant'Egidio―, però si ens unim als altres i deixem que la pau entri al nostre cor, tenim la força d'estar amb tothom i de lluitar per la dignitat i per salvar molta gent de la pobresa i de la injustícia". Va fer una forta crida a construir una Europa acollidora i a no acceptar la mort dels migrants en els seus viatges a través del desert del Sàhara i de la Mediterrània, en una assemblea en què hi havia força joves sirians i africans que han arribat a Itàlia, França i Bèlgica gràcies als corredors humanitaris. Després d'escoltar les paraules d'Impagliazzo, alguns joves van explicar el treball gratuït que fan amb els infants i els els més fràgils i van donar veu a les esperances de pau de la seva generació. Una intervenció que va emocionar a tothom va ser la de la Iulia, una jove ucraïnesa refugiada a Kíiv que va dir: "Sant'Egidio em va ajudar quan vaig fugir de Donbass amb la família; ara m'he unit a la Comunitat. Ajudar els altres fa que oblidi la por". Els Joves per la pau es van citar per a d'aquí a un any, del 27 al 29 d'agost de 2024 a Berlín, en una nova etapa del Global Friendship.