DIÀLEG

La qüestió migratòria, el dret d’asil i els corredors humanitaris centren la trobada interreligiosa impulsada per Sant’Egidio a Brussel·les durant la Setmana de l’Harmonia Interreligiosa

Dijous 1 de febrer del 2024 al matí la Comunitat de Sant’Egidio va organitzar una trobada interreligiosa de diàleg interreligiós, l’Esmorzar de l’Harmonia Interreligiosa, a Brussel·les, amb una especial atenció a les polítiques d’asil i migració.

Nicole de Moor, secretària d’Estat belga d’Asil i Migracions, va il·lustrar les principals línies del proper Pacte Europeu sobre Migracions, i va posar de manifest els desafiaments i les oportunitats que presenta.  Tot seguit va haver-hi un intercanvi d’opinions entre els participants, durant el qual es van abordar diferents temes.

Un punt central del debat va ser el tema dels corredors humanitaris, un projecte de Sant’Egidio en col·laboració amb esglésies i religions, que permet que els refugiats vulnerables viatgin de manera segura a alguns països europeus com ara Itàlia, França i Bèlgica. Fins ara, gràcies a aquests corredors, alguns milers de persones han arribat a Europa de manera segura i han començat un itinerari d’integració. D’ells,  quasi 300, entre sirians i afganesos, han trobat una nova casa a Bèlgica.  Aquest programa, que segueix sent un exemple de col·laboració eficaç entre la Unió Europea i la societat civil, té l’objectiu de garantir itineraris segurs i legals per als refugiats vulnerables. La secretària d’Estat va assegurar que aquesta col·laboració continuarà en el futur, amb un accent especial en la participació de la societat civil a través del patrocini comunitari.

La trobada es va desenvolupar en l’àmbit de la Setmana de l’Harmonia Interreligiosa, una iniciativa impulsada per les Nacions Unides. Sant’Egidio continua el seu treball a través d’actes com aquest.