MÓN

Formació professional per a dones i homes desplaçats pel terrorisme al nord de Moçambic

Llocs de treball de qualitat per reduir persones en els intents de reclutament terrorista

Els atacs terroristes al nord de Moçambic, que van començar el 2017, no són una notícia del passat, sinó un drama que continua, malgrat el silenci dels mitjans. L'últim atac registrat va tenir lloc el 15 de setembre i va provocar la mort d'almenys 11 persones (vegeu Romasette en IT)

Per aquest motiu, des del 2020 el nombre de desplaçats ha augmentat contínuament. Fins avui s'estimen aproximadament 834.000 persones desplaçades internament. El 54%, més de la meitat, són menors.
La Comunitat de Sant'Egidio, que es va mobilitzar immediatament davant l'emergència, continua recolzant els desplaçats amb aliments, higiene i material escolar. En diàleg amb famílies desplaçades, líders comunitaris, líders religiosos i membres del govern, vam entendre la necessitat de brindar suport a la capacitació laboral, especialment per ajudar els joves a trobar feina i reduir la possibilitat que siguin reclutats per terroristes.

En col·laboració amb l'Institut Estatal de Formació Professional de Moçambic (IFPLAC), la Comunitat de Sant'Egidio ha organitzat 4 cursos de formació professional de tres mesos de durada en què van participar 100 alumnes – 55 homes i 45 dones – amb una presència femenina molt elevada en comparació del percentatge de dones incloses en cursos d'aquest nivell a Moçambic.

Els participants van ser seleccionats entre els desplaçats interns dels districtes més afectats pels atacs terroristes dels darrers anys: Mocimboa da Praia, Palma, Macomia i Muidumbe.

Han estat capacitats en àrees professionals que faciliten la inserció laboral o l'inici d'un negoci grupal: 40 electricistes, 20 cuiners, 20 ferrers, 20 plomers.
Els cursos van finalitzar fa unes setmanes, però un percentatge interessant dels alumnes ja han començat a fer la feina per a la qual havien estat formats.