ACTES

Els infants i el papa Francesc: una trobada, un diàleg, una festa per la pau i la protecció de la creació

“Pensem en els infants que estan patint per culta dels desastres climàtics, la fam, les guerres i la pobresa”. Són paraules que el papa Francesc va dir ahir a l’Aula Pau VI “ocupada” per set mil infants en un ambient de festa, entre els que hi havia una important representació de les Escoles de la Pau de la Comunitat de Sant’Egidio, provinents de diferents barris de la perifèria romana i d’altres ciutats. Va ser l’acte principal i més llarg del dia al Vaticà: més de tres hores d’entreteniment, cançons, discursos i testimonis, durant la trobada que, significativament, duia el títol: “Aprenem dels nens i les nenes”. I, sobretot, més d’una hora amb el Papa, que va parlar amb tots els presents amb paraules que afecten de prop les responsabilitats que tenen els grans: “Els infants són un senyal que arriba directe al cor dels que som adults, són la veu de la innocència que ens planteja preguntes i ens fa pensar; que ens obliga a preguntar-nos: què estem fent amb el nostre món, amb el nostre planeta, amb la nostra societat? Quin futur els estem preparant?”.

Després Francesc va escoltar preguntes d’alguns dels més petits, originaris de diferents continents, inclosos alguns que van arribar amb les seves famílies gràcies als corredors humanitaris. En primer pla sobretot la guerra, amb el gran desig de pau que expressen els infants, i el medi ambient, la “protecció de la creació”.
A les Escoles de la Pau els infants es van preparar per a l’acte no només amb preguntes, sinó també amb dibuixos i redaccions, que han ajudat a enriquir l’exposició “Fem la pau?! Què diuen els infants sobre la guerra”, que es pot veure per a l’ocasió a prop de l’Aula Pau VI.

“Aquest acte i aquesta exposició ―va comentar el president de Sant’Egidio, Marco Impagliazzohan estat una oportunitat per aprendre dels infants perquè la seva veu és un no a la guerra molt explícit. Els petits autors l’han viscuda de prop a Ucraïna, a Síria, a l’Afganistan, a la República Democràtica del Congo, a Burkina Faso o al nord de Moçambic, allà on hi ha les nostres comunitats i les nostres escoles de la pau. Al voltant del Papa hem viscut un gran moment de festa de pau, perquè molts pobles que pateixen, començant pels infants, tenen un gran desig que callin les armes i que tothom tracti bé el nostre món perquè és un bé valuós que cal protegir i custodiar”.

VÍDEO