Opening van het "Nyumba ya Chifundo" (Huis van Barmhartigheid) van Sant’Egidio

Na ongeveer een jaar van activiteiten is het voedingscentrum van Balaka officieel geopend in aanwezigheid van de bisschop van Mangochi, mgr. Montfort Stima. Elke dag ontvangen 130 kinderen er een complete maaltijd. Maar de aandacht van de vrijwilligers beperkt zich niet alleen tot voeding. De dagen vliegen voorbij met didactische activiteiten, lessen Engels en spelletjes. De oudere kinderen leren groenten verbouwen in de schooltuin, die is aangelegd in samenwerking met Slow Food.

De impact van het centrum is na iets meer dan een jaar al overduidelijk: 22 kinderen die niet meer naar school gingen omdat ze genoodzaakt waren om op de markt om iets te eten te bedelen, gaan weer naar school, en met prachtige resultaten. Dat is te danken aan de aanmoediging door hun 'grotere vrienden'. Ook op het gebied van gezondheid is er veel vooruitgang. Een kind dat voldoende te eten heeft, groeit beter op, wordt minder ziek en behaalt betere schoolresultaten, benadrukte de vader van Eugene bij zijn begroeting en dankwoord bij de opening.

Chrispin van 12 vertelde hoe blij hij is om elke dag naar het centrum te gaan. Hij kijkt uit naar de komst van de Europese jongeren die weer zullen terugkomen voor de zomer van solidariteit.

De bisschop keek terug op de geschiedenis van vriendschap tussen Sant’Egidio, Malawi en zijn kerk. Hij moedigde de Gemeenschap aan om door te gaan met het werk voor het welzijn van de kinderen en de toekomst van Malawi.

Op het feest waren ook de paters Montfortanen aanwezig, die de ruimtes beschikbaar hebben gesteld waar “Nyumba ya Chifundo” is gevestigd. Pater Gamba en de pater provinciaal Belotti benadrukten de overeenkomst tussen de congregatie en Sant'Egidio in de aandacht voor de armen: “…dat we  hen in de ogen kijken en hun namen onthouden…”

De renovatie en de activiteiten van het centrum worden ook gesteund door de genereuze bijdrage van een nonprofit organisatie uit Bergamo die actief is in Malawi, de Vriendengroep van Gorlago.