news

"Sant’Egidio, waar ook ter wereld, voelt zich verbonden met Assisi en de boodschap van vrede van deze stad." Andrea Riccardi wordt Ereburger voor de Vrede

24 Mei 2019 - ASSISI, ITALIË

Deel Op

Vandaag, op 24 mei, vond in Assisi de ceremonie plaats voor de overhandiging van het Ereburgerschap voor de Vrede aan Andrea Riccardi. Een van de belangrijkste redenen voor de toekenning daarvan is de interreligieuze dialoog in de 'geest van Assisi'. Er waren veel mensen aanwezig bij de overhandiging, onder wie meer dan honderd jongeren uit 39 landen die deelnemen aan een internationaal congres onder de titel 'Alles kan veranderen', georganiseerd door de Gemeenschap van Sant'Egidio.

Eerder werd het ereburgerschap toegekend aan Shimon Peres, Liliana Cavani, Moeder Teresa van Calcutta, Paul Sabatier (om er enkele te noemen).

Marco Tarquinio, zelf afkomstig uit Assisi en directeur van dagblad Avvenire zei bij de 'Laudatio': "In de titels van de boeken van Andrea Riccardi (God is niet bang, Samenleven, Preventieve vrede) lezen we de woorden van de inspanningen die de Gemeenschap van Sant'Egidio realiseert." (Klik hier voor de Laudatio [IT])

Bij zijn dankwoord benadrukte Andrea Riccardi: "Assisi is geen metropool die met kracht iets oplegt. Assisi trekt aan, suggereert, begeleidt ons als een droom, is rusteloos als een profetie. Hier zien we hoe het christendom in staat is om te komen tot een menselijkheid die iedereen aanspreekt: gelovigen en ongelovigen, mensen van verchillende religies. We moeten we niet vergeten dat Assisi ook veel ongelovigen fascineert. Hier zien we het geheim van een staat van 'samen leven', ook als er verschillen zijn. Burger zijn van Assisi, zoals ik vandaag geworden ben, vriend zijn van Assisi, betekent een alliantie aangaan met de stad om deze geest overal naartoe te brengen. Maar het betekent ook dat deze stad nog meer een plek maakt waar je terugkomt met de vruchten, ervaringen en problemen." (Klik hier voor de integrale versie [IT])