DAKLOZEN

Sant’Egidio opent in Antwerpen ‘Katalyma’, samenwoonst voor daklozen

Op donderdag 7 maart 2024 werd in Antwerpen een nieuw huis voor daklozen geopend, Katalyma genaamd.

Dit is het woord uit de Griekse Bijbel voor 'herberg' (Lc.2, 7). Het drukt uit wat Sant'Egidio doet: Jezus verwelkomen, die geen plaats vindt in de stad van de mensen, en zijn armste broers en zussen blijvende steun bieden, een thuis, een huiselijke sfeer. Het appartament, gelegen in een residentiële buurt in Antwerpen, huisvest vijf daklozen die eindelijk een plek hebben om te verblijven.

Door een taakverdeling en naargelang hun capaciteiten beheren de vijf mannen het huis zelfstandig. Ze worden hierbij ondersteund door een team van de gaarkeuken van Kamiano en vrijwilligers van Sant'Egidio. De woningnood doet zich hoe langer hoe meer voelen, zeker in het onderste segment. Ook betaalbare huurwoningen zijn hoe langer hoe moeilijker te vinden, in het bijzonder voor de armsten.

Een dak boven het hoofd zoeken voor kwetsbare mensen met een precaire woonsituatie is met de jaren een steeds belangrijker activiteit geworden van Sant’Egidio. Momenteel biedt Sant’Egidio, in verschillende formules en op verschillende plaatsen in ons land, woningen aan 125 personen.