EVENEMENTEN

Marco Impagliazzo bij Global Friendship: Vriendschap, het Woord van God, de armen, om een pad van bevrijding van oorlogen en onrecht te bewandelen

Youth for Peace bij de bijeenkomst van Global Friendship in Padua - morgen de afsluiting met de flashmob voor vrede op het San Marcoplein - afspraak in 2024 in Berlijn

"We zijn in Padua en Venetië, twee steden rijk aan geschiedenis en schoonheid, gevormd door eeuwen van cultuur en geloof, die van openheid naar de ander hun kracht hebben gemaakt." Zo opende Marco Impagliazzo de plenaire vergadering in Padua met de titel "Alles kan veranderen". De voorzitter van de Gemeenschap van Sant'Egidio nodigde de duizend jonge Europeanen uit om "uit zichzelf te komen en uit de labyrinten waarin we ons soms opsluiten, om de weg van de vrede te bewandelen. Een weg die in vrienden, woorden en in de armen duidelijke referentiepunten heeft." "Het is waar dat we ons zwak en bang voelen, omdat we denken dat we de zee van het leven in ons eentje kunnen bevaren," zei Impagliazzo, "maar als we ons verenigen met anderen en vrede in ons hart toelaten, hebben we de kracht om iedereen te ontmoeten en te vechten voor de waardigheid en bevrijding van zovelen van alle armoede en onrecht." Er klonk een sterke oproep om een gastvrij Europa op te bouwen en de dood van migranten in de Sahara en in de Middellandse Zee niet te accepteren, in een bijeenkomst waar veel jonge Syriërs en Afrikanen aanwezig waren, die in Europa zijn aangekomen dankzij de humanitaire corridors.

Na de woorden van Impagliazzo waren er veel getuigenissen van jongeren die vertelden over hun vrijwillige werk met minderjarigen en ouderen in de buitenwijken, daklozen en vluchtelingen. Onder hen ontroerde de toespraak van Julia, een jonge Oekraïense vluchtelinge in Kyiv: "Sant'Egidio hielp me toen ik met mijn familie vluchtte uit de Donbass en nu ben ik deel geworden van de Gemeenschap. Anderen helpen doet me mijn angst vergeten."

De bijeenkomst Global Friendship wordt morgen om 16.00 uur afgesloten met een flashmob voor de vrede op het San Marcoplein in Venetië. De jongeren van Youth for Peace hebben afgesproken om elkaar over een jaar, van 27 tot en met 29 augustus 2024 in Berlijn te ontmoeten voor een nieuwe bijeenkomst van Global Friendship.