PERSCONFERENTIE

Sant'Egidio in september in Berlijn, de stad "waar muren zijn gevallen," met de boodschap "Durf vrede aan"

Van 10 tot 12 september 2023 vindt in Berlijn de internationale bijeenkomst "Durf vrede aan. Religies en culturen in dialoog" plaats. Het is de zevenendertigste bijeenkomst in de geest van Assisi, gepromoot door de Gemeenschap van Sant'Egidio. Bij de presentatie van de bijeenkomst op een persconferentie samen met Heiner Koch, aartsbisschop van Berlijn, en Christian Stäblein, bisschop van de Evangelische Kirche Berlin-Brandenburg-Schlesische Oberlausitz, kondigde de voorzitter van Sant'Egidio Marco Impagliazzo de aanwezigheid aan van de Duitse president Frank-Walter Steinmeier, kanselier Olaf Scholz en president Mohamed Bazoum van Niger, naast de leiders van 's werelds grote religies, zoals de grootimam van Al Azhar Al Tayyeb en opperrabbijn van Israël Meir Lau, en politieke en maatschappelijke personaliteiten van over de hele wereld. "Het wordt geen top met gesloten deuren, los van de stad, in een 'rode zone'," benadrukt Impagliazzo, "maar een evenement dat openstaat voor de stad en de mensen, vooral de jongsten. Duizenden jongeren uit heel Europa zullen deelnemen, evenals veel scholen uit Berlijn."

Impagliazzo legde uit dat de keuze voor Berlijn, "de stad waar een muur viel vanwege de kracht van democratieën, dialoog en het geduld om opnieuw vredeskanalen op te bouwen," van fundamenteel belang is en hoop geeft in een tijd "waarin zoveel muren weer oprijzen en verontrustende polarisaties worden gecreëerd." De deelnemers aan de bijeenkomst "Durf vrede aan", concludeerde de voorzitter van Sant'Egidio, zullen zich afvragen "wat de rol van religies in de wereld kan zijn, niet alleen in het licht van de Oekraïense crisis, om de toon van conflicten te verlagen of zelfs om wegen van vrede te openen. Lange tijd zijn religies gebruikt als middel om oorlogen en conflicten te ondersteunen. Hier is een nieuw idee van religies als instrumenten van vrede."
Tijdens de bijeenkomst, waaraan zowel het Duitse parlement en de Duitse regering als de kerken van Duitsland en andere particuliere donoren financieel hebben bijgedragen, zullen verschillende publiek toegankelijke fora  religieuze en politieke onderwerpen aansnijden, zoals kunstmatige intelligentie, de vergrijzing van de Europese bevolking, de leefomstandigheden in gevangenissen, de millenniumdoelstellingen, migratie, het milieu, onderwijs, de crises van democratieën, interreligieuze dialoog en globalisering.