REJOGUINA

Hi havia una vegada una joguina... La van abandonar, però ara s’ha convertit en una REjoguina!!
La “Rejoguina” és el nom de la venda de joguines que les Escoles de la Pau de la Comunitat de Sant’Egidio organitzen el desembre a moltes ciutats italianes i europees.
La iniciativa ja és molt coneguda, i el seu principi és ben senzill: ho cal llançar tot allò que no s’utilitza. Amb un simple retoc, una nina, un puzle o una joguina de quan eres petit poden tenir una nova vida, fer feliç un altre nen. I qui la regala se sent orgullós de saber que aquell ninot, aquell joc que li fa ver tanta companyia i del que li semblava molt difícil separar-se ara té una nova casa, però sobretot farà feliços molts infants de l’Àfrica.
Ajudar l’Àfrica és un joc de nens!” és l’eslògan que omple places i escoles de les  ciutats els dies de la Rejoguina.
Sí, perquè la Rejoguina va néixer quan els infants de les Escoles de la Pau van saber que molts nens com ells a l’Àfrica no tenien possibilitats de tractar-se de malalties greus com la sida. Què podem fer?, es van preguntar. No tenim recursos, encara hem de créixer però... tenim una pila de joguines! Amb el projecte les Escoles de la Pau fan la seva aportació per  finançar el programa DREAM de la Comunitat de Sant’Egidio, que duu el tractament de la sida i obre centres nutricionals per a infants a molts països de l’Àfrica subsahariana.
La Rejoguina té una fórmula senzilla, fàcilment replicable. Funciona així: els mesos abans es fan recollides de joguines usades a escoles i a diferents barris. Els infants duen les seves joguines i conviden els seus companys a fer el mateix: tots participen en aquest acte solidari. Després les joguines es classifiquen, es descarten les que són irrecuperables i es divideixen per tipus: jocs de taula, nines i peluixos, llibres, puzles, jocs a l’aire lliure... El dia de la Rejoguina es posen taules de tots colors pels carrers de la ciutat o a les escoles, i les places es transformen en un poble on els infants reparteixen invitacions, demanen a la gent que compri una rejoguina i expliquen el sentit de la iniciativa. Tots venen, aconsellen i expliquen. Un cop tancada la venda, acompanyen el comprador a la caixa i a embolicar el paquet (amb paper reciclat, evidentment). Si el temps i l’entorn ho permeten, es crea un espai en què els més menuts poden provar les joguines tranquil·lament.
Vam parlar de la Rejoguina als nostres companys de l’escola, als mestres, als nostres amics, i vam repartir fulletons. Després vam arreglar les joguines, les vam reparar, netejar i vam aconseguir restaurar milers de joguines. Si no ho haguéssim fet, haurien acabat en un abocador”, expliquen els infants a les persones que s’aturen als punts de venda i que, mentre compren, pregunten què hi ha darrere de la iniciativa.

La Rejoguina és una iniciativa ecosostenible: cal reutilitzar les joguines perquè els materials plàstics de què estan fetes solen ser contaminants, i per això cal aconseguir que la joguina visqui el màxim temps possible, perquè quan la llencen a les escombraries, acaba en una incineradora o en un abocador, i així segueix contaminant el medi ambient.

Tothom pot fer alguna cosa per a la Rejoguina. Amb els dibuixos dels infants cada any es fa un calendari molt bonic, algú posa a la venda els treballs que han fet els infants, com ara espelmes, clauers, etc.

Realment “no hi ha ningú que sigui tan petit com per no poder ajudar els altres”. Aquesta és la gran lliçó que aprenen tots els que participen en la Rejoguina: infants, pares, mestres compradors... i l’aprenen gràcies a l’entusiasme dels més menuts.