ACTES

A Uvira, Goma i Bukavu, en un país que porta dècades submergit en un clima de conflicte, va ressonar amb força el “Crit de la Pau”

Del 29 d'octubre al 5 de novembre es van celebrar trobades de diàleg i pregària per la pau en l'esperit d'Assís a les províncies congoleses de Kivu del Sud i del Nord. Seguint l'exemple de la trobada que va tenir lloc a Roma amb el papa Francesc, també a Uvira, Goma i Bukavu, es va alçar el “Crit de la Pau” en una zona del món que, malauradament, ha estat vivint en un clima de conflicte durant dècades. En particular, en les últimes setmanes, just al Kivu del Nord, un dels molts grups armats que operen a la regió ha tornat a les armes i ha llançat una ofensiva que ha arribat a pocs quilòmetres de la ciutat de Goma. Això ha augmentat molt la tensió entre els països veïns, en particular Rwanda i Uganda, i hi ha hagut moltes manifestacions violentes en què s'ha invocat l'ús de les armes per resoldre el conflicte.

Així, mentre al gran nord la guerra de matriu jihadista ha recuperat la seva força, i al sud grups tribals i ètnics han començat a enfrontar-se de nou, les Comunitats locals de Sant'Egidio han proclamat la crida a la pau reunint els diferents líders religiosos regionals i autoritats estatals. Molts s'han sumat a aquest espai de diàleg, reflectint el profund desig de pau que hi ha en una gran part de la societat congolesa i que encara no ha trobat la manera d'expressar-se. En particular, va intervenir el bisbe de Goma, Willy Ngumbi, que va assenyalar que precisament en aquests moments difícils les religions tenen el deure de tornar a la societat a les raons de la pau. El sotsgovernador militar va agrair aquesta iniciativa, que ajuda a calmar els ànims i a protegir la vida de les persones.

També a Bukavu, la capital de Kivu del Sud, la Comunitat va reunir els líders religiosos de la ciutat. L'imam de la Gran Mesquita va expressar no només el seu agraïment per la invitació, sinó també la necessitat de fer veure que, també al Congo, el fonamentalisme està manipulant la religió i el nom de Déu per cometre actes violents que no tenen res a veure amb la fe dels creients.

A Uvira, juntament amb els representants religiosos, també van parlar els caps de les tribus i els representants de les diferents ètnies, i va ser un signe important d'unitat en un moment en què tornen a emergir velles rivalitats. A les trobades van prendre la paraula els infants de l'Escola de la Pau i els Joves per la Pau que, en nom de Sant'Egidio, van expressar el seu compromís de construir un futur de pau que, precisament començant pels més petits, permeti crear un món millor per a tothom.