news

"We verlaten deze dagen met een hart dat aan het denken gezet is. Met onze inzet voor het goede dragen we bij aan de wereld." De uitnodiging van Marco Impagliazzo aan Global Friendship. En volgend jaar... naar Amsterdam!

21 Juli- 2019

Global FriendshipYouth for Peace

Deel Op

"Tegenover Auschwitz kunnen we niet hetzelfde blijven als voorheen. We moeten het begrijpen en reageren. Stand up! Reageren, dat betekent groot worden van binnen. Reageren betekent praten, de dialoog aangaan. Ieder van ons kan de pijn die we hebben gevoeld in Auschwitz veranderen in iets anders. Nadat we de gevolgen hebben gezien van de ontmenselijking, zoeken we manieren om te bouwen aan menselijkheid." Zo sprak Marco Impagliazzo tijdens de slotbijeenkomst van 'Global Friendship' waar meer dan duizend Europese jongeren - en nieuwe Europeanen - samenkwamen voor dagen waarin hun enthousiasme aan het licht kwam om zich in te zetten tegen de cultuur van uitsluiting en tegen elke vorm van racisme.

Tijdens de bijeenkomst, geopend met getuigenissen uit Polen, de VS, Cuba en Italië werden de woorden van de voorzitter van de Gemeenschap met groot enthousiasme gevolgd. De oproep om je onverschilligheid te laten varen en afstand te nemen van racisme ("er bestaat één ras: het menselijke") werd met groot applaus begroet. Net als de oproep om je met cultuur te verdedigen tegen fake news: "cultuur is geen luxe, cultuur is van het volk, van ons allemaal. Als we geen cultuur hebben, leidt dat tot racisme. Cultuur helpt jullie om jezelf en je waardigheid te verdedigen".

De jongeren van Youth for Peace verzetten zich tegen de cultuur van vijandschap door ontmoeting en dialoog. "De vrede sterft waar de dialoog sterft," zei Impagliazzo. Hij nodigde de jongeren uit om zich altijd in te zetten voor de dialoog en een beweging van gebed te creëren, "want bidden is een beetje van je eigen kracht geven aan degene voor wie je bidt!"

De beelden van Global Friendship hebben deze vredesbeweging op alle continenten aangemoedigd om te groeien, met een dagelijkse inzet in de Scholen van Vrede. En volgend jaar is de ontmoeting in Amsterdam!

Bekijk de video: [IT]