Humanitaire hulp voor binnenlandse vluchtelingen in Kunchigoro, Abuja in Nigeria

De Gemeenschap van Sant'egidio in Nigeria heeft met steun van de Belgische ambassade noodhulp en medische bijstand verleend aan meer dan 200 families die in het vluchtelingenkamp Kuchigoro in Abuja leven. Deze hulp volgt in een lange lijst van humanitaire hulp aan de meest kwetsbare mensen in de samenleving. Sinds april 2020 hebben nog eens meer dan 500 families de noodzakelijke hulp gekregen om te overleven: rijst, bonen, palm- en arachideolie beschermingsmaskers tegen Covid19 en meer.

Vluchtelingenkamp Kunchigoro in Abuja

De hulp werd verdeeld in het kamp voor ontheemden Kunchigoro in Abuja. Het kamp bevindt zich in Games Village, in het hart van Abuja. Het is erg groot en breidt zich dagelijks uit.

De mensen die in het kamp leven komen voornamelijk uit het noordoosten van Nigeria, dat zwaar te lijden heeft onder de terroristische aanslagen van Boko Haram - tegenwoordig ook bekend als ISWAP (West-Afrikaanse Provincie van Islamitische Staat).

Sinds juli 2015 telde FEMA (F.C.T Emergency Management Agency) 20.659 ontheemden, afkomstig uit de staten Borno, Yobe en Adamawa. Deze ontheemden bevinden zich sinds ongeveer zeven jaar in kamp Kuchingoro en kunnen niet meer terug naar hun huizen als gevolg van de terroristische acties van de groep Boko Haram. In het kamp bevinden zich ook ontheemden die vanwege de extreme armoede en barre levensomstandigheden hun toevlucht nemen tot het leven in dit kamp.
Er zijn meer dan 2.000 mensen in het kamp, zowel moslims als christenen. Ze zijn grotendeels afhankelijk van steun van de federale overheid, via de FCT (Territorium van de Federale Hoofdstad) en van giften van particulieren en NGO's.
Sant’Egidio ondersteunt, helpt en onderhoudt al drie jaar vriendschappen met de bewoners van het kamp, en heeft de afgelopen twee jaar Kerstmis gevierd met de vluchtelingen in het kamp.

De belangrijkste uitdagingen voor een vluchteling die in kamp Kuchingoro woont:
• Geen gezondheidssysteem - het ontbreekt aan sanitaire voorzieningen en toiletten
• Geen medische zorg: vrouwen moeten bevallen in de hutten
• Voortdurende toename van het aantal bewoners
• Gebrek aan onderwijs, in de eerste plaats voor kinderen

Er zijn bovendien nog andere kampen voor ontheemden zoals deze in Abuja:
• IDP Camp
• Waru IDP Camp
• IDP Camp Bama / Gwoza
• Airport Road