Van Oost-Oekraïne naar Rome en Genua: de reis van 45 dialysepatiënten, gered door de Gemeenschap van Sant'Egidio

Na een lange en gevaarlijke reis uit het oosten van Oekraïne, waar de gevechten het hevigst zijn, kwamen 45 dialysepatiënten aan in Rome en Genua. Zij werden verwelkomd door de Gemeenschap van Sant'Egidio, in samenwerking met de zorginstellingen in de twee steden. Het relaas van hun reis is ook het verhaal van een grote synergie tussen verschillende mensen: artsen, de Gemeenschap van Sant'Egidio, anderen die op velerlei wijze hebben meegewerkt aan deze complexe operatie, samengebracht door de overtuiging dat "solidariteit de geschiedenis schrijft" en zich verzet tegen oorlog.

Van Oost-Oekraïne naar Rome en Genua, om de behandeling voort te zetten en hun leven te redden

Op 4 maart 2022 vroeg Dr. Leandro Onorato van de kliniek "Città di Roma" ons om hulp. Een groep artsen van verschillende ziekenhuizen, uit vier centra in Oost-Oekraïne, is bezorgd over het lot van hun dialysepatiënten. De centra zijn Kharkov en Sumy, gevechtszones, en Poltava en Kremenchuk, gebieden waar bombardementen worden uitgevoerd. De volgende dag ontvangen we vier lijsten, één voor elke stad.

We stellen voor om met de trein te vertrekken, aangezien we weten dat treinen ook vertrekken vanuit plaatsen in de gevechtszones. Maar ze zijn te vol, de reis kan wel een dag duren en moet staand worden afgelegd. Dus we stellen voor dat de patiënten zich organiseren en voor elke stad een bus huren. Dr Onorato wordt geholpen door Dr Svetlana Kovalenko, die contact onderhoudt met de Oekraïense artsen.

De eerste groep patiënten komt uit Poltava. Het is een reis van 1.163 kilometer, die nog langer wordt, omdat de chauffeur de route moet uitstippelen volgens de plaatselijke geruchten, inclusief zijwegen. Patiënten wijzen een "busleider" aan die contact met ons moet houden via whatsapp.
De grensovergang is de vallei Uzhgorod/Vyšné Nemecké, waar zich een opvangcentrum van de Gemeenschap van Sant'Egidio bevindt. Intussen werken we aan de opvang: het ziekenhuis in Slowakije voor dialyse "halverwege", een hotel om uit te rusten, een bus om naar Rome te komen. Het dialysecentrum is de kliniek Città di Roma, de Gemeenschap van Sant'Egidio biedt gastvrijheid. Aan beide zijden van de grens krijgen de grenswachten een lijst van patiënten, en worden regelingen getroffen voor de doorgang.
Om 9.05 uur op vrijdag 11 maart kwam het eerste goede nieuws: 27 mensen waren erin geslaagd te vertrekken, en nog een patiënt zou zich bij hen voegen aan de grens. De dag voordien hebben ze een dialyse ondergaan, om de risico's tot een minimum te beperken; in Vysne Nemecke komen ze de 12e om 8.00 uur aan, na de hele reis contact te hebben gehad. Intussen hebben we de ontvangst voorbereid. Zij zullen een dag rusten in Slowakije, om uit te rusten en dialyse te ondergaan, en dan zullen zij op maandag de 14e vertrekken naar Rome, waar zij op de ochtend van de 15e zullen aankomen.
Terwijl zij zich opmaken om te vertrekken, komt hetzelfde verzoek binnen uit Krementsjoek, een stad die twee en een half uur dichter bij de grens ligt. We stellen dezelfde methode voor: dezelfde grensovergang en dezelfde opzet. Alleen de eindbestemming verandert, want we komen aan in Genua waar hemodialyse zal worden uitgevoerd in het plaatselijke ASL. De opvang wordt steeds verzorgd door de Gemeenschap.
De reis begint om 7:30 uur op 12 maart. Er zijn 17 andere mensen, afkomstig uit de omgeving van Kremenchuk. Sommigen slagen er niet in om er te komen. Het hoofd van de bus geeft ons dikwijls de naam van de stad door waar zij langskomen. Op verzoek van de autoriteiten gaan zij op de ochtend van de 13e om 6.30 uur de grens over, en de bus die de Gemeenschap aan de grens laat wachten brengt hen rechtstreeks naar het ziekenhuis voor dialyse en vervolgens naar de lunch.

Uit voorzorg was de hoeveelheid eten aan boord beperkt, voor het geval de reis langer zou duren dan verwacht. Na het passeren van de grens, na een voorzichtige vraag "Kunnen we eten? Gaat men ons niet vragen te betalen?", zijn de berichten van de buschauffeur nauwkeurig en eindigen allemaal met dezelfde zin: "Vsio super, vsio na vishem urovne". Helemaal super, we zijn aan de top. En vanochtend komen we aan in Genua en hebben we meteen onze onderzoeken.
Naast de vreugde over deze aankomst, is er ook bezorgdheid over de patiënten uit Kharkiv en Sumy, die er niet in geslaagd zijn te arriveren, en de informatie is niet goed. Zoveel mensen in moeilijkheden in gebieden die nu geïsoleerd zijn. Elke draad die met de buitenwereld in verbinding staat, biedt hoop.

 


Blijf ons steunen

met een ONLINE DONATIE;

verspreid het APPEL van Andrea Riccardi voor "Kiev als open stad" om de vijandelijkheden en het geweld tegen burgers te laten stoppen. 

 

NIEUWS 25 Februari 2022↦ #Ukraine