NOODSITUATIES

Meer dan 500 slachtoffers, 500 vermisten en meer dan 490.000 ontheemden door de cycloon Freddy in Malawi. De hulp van Sant'Egidio gaat door

De missie van Sant'Egidio gaat door in Blantyre in Malawi, dat half maart werd getroffen door de cycloon Freddy. Sommige gebieden zijn momenteel nog onbereikbaar door vernielde wegen en bruggen.

De situatie is vooral kritiek in het zuiden van het land, waar de dorpen Chisitu en Gambula volledig onder water kwamen te staan, gewassen verloren gingen en veel mensen dakloos werden. Ondanks de verwoestingen zijn er vele verhalen van moed en solidariteit, zoals dat van Evans, van de Gemeenschap van Sant'Egidio, die elf ontheemden in zijn huis onderdak bood, of dat van Chisomo van de Gemeenschap van Phalombe, die tijdens de cycloon ongeveer 70 mensen met zijn kano redde.

Sant'Egidio heeft in Blantyre een gaarkeuken voor kwetsbare mensen geopend, als aanvulling op het werk van het voedingscentrum voor kinderen. Bovendien heeft zij een gezondheidsdienst geactiveerd via mobiele klinieken in de kampen voor ontheemden om infecties van de luchtwegen en de darmen te voorkomen en te behandelen, en heeft zij in het hele land tabletten uitgedeeld om het door de verstoring van de watervoorziening vervuilde water te zuiveren.

De Jongeren voor Vrede van Sant'Egidio gaan naar de meest afgelegen en moeilijk bereikbare gebieden om de vermisten op te sporen en hulp te brengen. De situatie blijft moeilijk voor veel overlevenden, vooral voor kinderen en ouderen die dakloos zijn geworden. Bovendien is Sant'Egidio in de vluchtelingenkampen, waar veel kinderen zonder ouders zijn, een School van Vrede gestart voor de jongste kinderen, die als gevolg van de sluiting van de scholen de hele dag op straat zwerven en aan veel gevaren worden blootgesteld.

Om onze activiteiten voor de slachtoffers van de cycloon Freddy te steunen kunt u doneren
Via overschrijving: IT36Q0200805074000060045279
Begunstigde: COMUNITA’ DI S.EGIDIO – ACAP ONLUS
BIC/SWIFT-code: UNCRITM1Y82
Omschrijving: Ciclone Freddy