A Xipre la "missió hivernal" de Sant'Egidio entre els refugiats de Pournara, Pafos i Larnaca

En aquests darrers dies, immediatament després de l'Epifania, s'ha dut a terme una missió de les Comunitats de Sant'Egidio de Roma i Nàpols a Xipre, per portar regals de Nadal als refugiats del camp de Pournara, on va tenir lloc aquest estiu la #santegidiosummer, així com a menors no acompanyats dels albergs (estructures protegides) de Pafos i Larnaca. Durant una setmana d'estada es van repartir més de 1.700 paquets d'aliments i articles d'higiene i joguines per als infants.

El camp de refugiats de Pournara, a l'illa de Xipre, es troba en una zona deshabitada als afores de Nicòsia, dividida per l'ocupació turca de la part nord de l'illa el 1974. A pocs quilòmetres del centre, després d'envoltar les flors de la carretera de la circumval·lació, s'arriba a la zona del campament, no gaire lluny d'un centre comercial on les botigues de les diferents marques estan sempre buides i els carrers interns estan deserts.
A Pournara, però, la vida batega i s'estremeix, composta per famílies amb nens fins i tot nadons, adolescents i homes joves, nenes i dones fràgils, alguns ancians, o més aviat homes que envelleixen prematurament, infants i més imfants. Es juga a pilota entre les papereres, es fa cua per als documents, per al metge, per a les proves de Covid-19, hi ha molt avorriment, algú juga a les dames. A Pournara no hi ha escoles d´idiomes, formació ni activitats recreatives. Al llarg del "passadís" principal del campament, on es troben les oficines de gestió, es veuen refugiats sirians, afganesos (inclosos diversos de l'ètnia hazara), nigerians, congolesos, somalis, pakistanesos, kurds, alguns iranians, nepalesos, gent de Bangla Desh, Camerun, Burundi, Sierra Leone, Libèria, Txad...

La missió ha estat una oportunitat per revifar l'amistat nascuda sota les carpes del restaurant obert als mesos de juliol i agost, durant el qual un gran nombre de nens i nenes sol·licitants d'asil van ajudar durant tot el període estival. Molts van abandonar el campament, que es va muntar per al primer registre i han trobat allotjament al centre de Nicòsia o en altres ciutats de l'illa. Algú de tant en tant fins i tot se les arregla per treballar. Tanmateix, quan van saber de la nostra presència, alguns van voler ajudar amb les distribucions. La missió va acabar amb una gran festa.

Una delegació de la Comunitat va participar aquests dies en l'entronització del nou arquebisbe ortodox de tot Xipre, Georgios I.