No oblidem l'Afganistan: un vol d'Islamabad aterrat a Itàlia de matinada amb 20 refugiats afganesos, gràcies als corredors humanitaris. A les 12.30 h tradicional dinar afganès de benvinguda al menjador de Via Dandolo de Roma

20 refugiats afganesos arribats a primera hora del matí en un vol procedent d'Islamabad gràcies als corredors humanitaris promoguts per la Comunitat de Sant'Egidio, d'acord amb els Ministeris de l'Interior i d'Afers Estrangers. Aquestes famílies i individus -inclosos alguns nounats i ancians - havien estat refugiats al Pakistan des de l'agost del 2021 i van passar més de dos anys en condicions extremadament precàries en un campament al centre d'Islamabad. Perquè, després de la caiguda de Kabul i la gran mobilització inicial, molts dels afganesos que van aconseguir salvar-se refugiant-se als països veïns continuen esperant el reassentament. A més, per a molts, la situació s'ha tornat encara més perillosa perquè els països d'acollida han començat recentment a enviar refugiats de tornada a l'Afganistan, on les condicions polítiques els exposen a perills addicionals considerables.

Després de l'aterratge, els refugiats van fer els tràmits d'identificació en una ala especialment reservada de l'aeroport internacional Leonardo da Vinci de Fiumicino, i a les 12.30h, al menjador de Via Dandolo 10 de Roma, van participar en un dinar de benvinguda amb menú tradicional afganès, preparat pels seus familiars i compatriotes que van arribar a Itàlia els mesos anteriors, també gràcies als Corredors Humanitaris.

Allí van rebre la salutació d'Andrea Riccardi, fundador de la Comunitat de Sant'Egidio, que va recordar amb emoció el seu viatge al Pakistan, on en va conèixer molts d'ells, dient: "Estic molt content de trobar-me amb vosaltres després d'un llarg viatge, veig que esteu molt millor quan us vaig conèixer a Islamabad sota les tendes de campanya, la vostra era una situació realment impossible”.
Va continuar dient: "Llavors vaig tenir un somni, un somni. El somni era que podíeu sortir d'aquesta situació i venir a Itàlia. El somni s'ha fet realitat. I vaig portar aquest somni amb mi, gràcies a dues persones de vosaltres que realment em van impressionar: una dona, Alina, i un home, a qui vaig preguntar a Islamabad, entre les tendes: "Però perquè esteu tan compromesos amb els altres? I ell va respondre: Deure d'humanitat".

Posteriorment, els refugiats seran acollits a Roma en diverses estructures, algunes de les quals posades a disposició per congregacions religioses, i s'iniciarà immediatament el procés d'integració, començant per l'aprenentatge de la llengua italiana, l'escola per als menors i la inserció laboral per als adults.

En total, els corredors humanitaris – promoguts per Sant'Egidio juntament amb diverses esglésies i associacions – han permès fins ara l'arribada segura a Europa de més de 6.800 refugiats (5.700 a Itàlia), entre ells al voltant de 850 afganesos. Aquest projecte, íntegrament autofinançat, neix gràcies a una xarxa d'acollida àmplia, recolzada per la generositat de molts ciutadans italians, i representa un model d'èxit que combina solidaritat i seguretat.

Què són els corredors humanitaris?

Una visita a les tendes de refugiats afganesos a Islamabad