Nobelprijswinnaar voor de vrede dr. Denis Mukwege tekent het appel 'Zonder ouderen is er geen toekomst'

Vanuit het ziekenhuis in Panzi in Congo waar hij vrouwelijke slachtoffers van geweld behandelt, geeft de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede in 2018, dokter Mukwege, zijn volledige steun aan het appel Zonder ouderen is er geen toekomst.

"Ik steun uw initiatief," schrijft hij, "om de gezondheid van de ouderen te bevorderen die in deze tijd van Covid-19 het meest getroffen zijn door de pandemie. Ik denk dat het noodzakelijk is dat de wereld nieuwe sociale en gezondheidsinitiatieven neemt om de zorg voor ouderen te verbeteren."

Dokter Mukwege is in 1998 begonnen met de bouw van het ziekenhuis in Panzi, aan de rand van Bukavu, waar de Congolese gynaecoloog al meer dan 50.000 vrouwen behandelde. Voor zijn strijd tegen geweld tegen vrouwen in oorlogsgebieden kreeg hij de Nobelprijs voor de Vrede.

Aan het begin van de coronavirus pandemie lanceerde hij een oproep om besmetting in Afrika te voorkomen en kwam er een afdeling in het ziekenhuis voor de zorg voor patiënten die door het virus getroffen waren. Hij zag dat met name ouderen en vrouwen in Afrika een risico liepen: "We bevinden ons in een gezondheidscrisis die geen weerga kent. Dat kan ons allemaal treffen, maar het legt een extra risico bloot voor de meest kwetsbaren, zoals de ouderen. Als gevolg van de diepgewordte ongelijkheid tussen mannen en vrouwen worden zij op verschillende wijze getroffen door deze pandemie. Hoewel de coronavirus doden tot nu toe in meerderheid mannen zijn, vertegenwoordigen vrouwen 70% van de verzorgenden en maatschappelijk werkers."

Zijn handtekening voegt zich bij de talloze steunbetuigingen uit de wereld van cultuur en wetenschap en bij de tienduizenden handtekeningen die blijven binnenstromen vanuit de hele wereld om te komen tot een morele revolutie tegen selectieve gezondheidszorg, zodat de ouderenzorg verandert van richting en de meest kwetsbaren nooit als een last, of erger nog als nutteloos worden gezien.


TEKEN HET APPEL 'ZONDER OUDEREN IS ER GEEN TOEKOMST'