MÓN

L'aniversari de la pau a Moçambic, que es va signar a Roma el 4 d'octubre de 1992, és un compromís per al present i per al futur

Manifestacions arreu del país A Maputo, a les 16.00h se celebra una pregària interreligiosa que es retransmet en directe

31 anys després de la històrica firma de l'Acord general de pau que es va signar a Roma el 4 d'octubre de 1992 gràcies a la mediació de la Comunitat de Sant'Egidio, les comunitats de Moçambic mantenen viu el record de la pau.

En aquest dia, que és festa nacional, hi ha manifestacions arreu del país i pregàries per la pau en l'esperit d'Assís, en què participen líders religiosos i fidels de diferents confessions.

Destaquem aquí especialment els seminaris que se celebren aquests dies a Nampula i a Tete i la gran manifestació interreligiosa de Maputo, el 4 d'octubre a les 16.30h, que es retransmetrà en directe per la pàgina de Facebook Sant'Egidio Lusofonia.

Abans de les celebracions, s'han organitzat assemblees i conferències a escoles, universitats i a diferents barris. Mantenir viu i transmetre el record de la pau a les noves generacions és fonamental en un país com Moçambic i és un compromís de totes les comunitats de Sant'Egidio del país.

Des del 1992, gràcies a la consecució de la pau i el desenvolupament econòmic i social que va comportar, la població de Moçambic va créixer de 12 als més de 30 milions actuals d'habitants. Això vol dir que aproximadament 2/3 de la població ha nascut després de la firma de l'Acord i pot donar la pau per suposada.

Malgrat que celebren la pau, les comunitats de Sant'Egidio no obliden la dolorosa situació que es viu al nord del país. Per això segueixen ajudant els molts refugiats interns que busquen refugi dels atacs terroristes dels darrers anys. Recordar la pau del 4 d'octubre encén una llum d'esperança també per al nord del país i és una manera de ratificar que la pau sempre és possible.

Diumenge 8 d'octubre, la comunitat moçambiquesa d'Itàlia celebrarà un dia de reflexió i festa a la sala de conferències de Via della Paglia de Roma per commemorar l'aniversari de la pau. Participaran en l'acte l'ambaixador moçambiquès davant de l'Estat italià i l'ambaixador davant de la Santa Seu. Aquest últim era el líder de la delegació de la Renamo durant les negociacions de pau. També està prevista una visita als llocs històrics de l'Acord de pau a Sant'Egidio.