Riccardi Andrea: op het internet

Riccardi Andrea: op sociale netwerken

Riccardi Andrea: persoverzicht

change language
u bent in: home - nieuws newsletterlink

Support the Community

  
16 Juli 2014 | BRUSSEL, BELGIË

‘Making Peace’ - Conferentie en boekpresentatie

 
afdrukvoorbeeld

 Meer dan tweehonderd belangstellenden woonden op woensdag, 16 juli in het Brusselse Egmontpaleis de voorstelling bij van het boek ‘Making Peace – The role played by the Community of Sant’Egidio in the international arena’. Het betrof een gemeenschappelijk initiatief van de Gemeenschap van Sant’Egidio en het Egmont Instituut, met medewerking van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

Belgisch vice-premier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders onderlijnde de jarenlange vruchtbare samenwerking tussen de Belgische diplomatie en Sant’Egidio, voornamelijk in de Afrikaanse context. Belgisch diplomaat Frank De Koninck, speciaal gezant voor het gebied van de Grote Meren en Joëlle Jenny, directeur Veiligheid en Conflictpreventie van de Europese dienst voor extern optreden, legden uit hoe institutionele diplomatie en alternatieve diplomatie van niet-institutionele actoren zoals Sant’Egidio elkaar kunnen aanvullen. Mgr Matteo Zuppi, hulpbisschop van Rome en bemiddelaar voor Sant’Egidio in o.m. Mozambique, Burundi en de Democratische Republiek Congo, legde uit hoezeer een authentieke passie om de wereld te veranderen aan de basis ligt van het vredeswerk van Sant’Egidio. Tot slot stelde Jan De Volder de internationale vredesontmoeting ‘Peace is the Future’ voor die plaatsvindt in Antwerpen van 7 tot 9 september 2014. Hij legde uit hoezeer de ‘geest van Assisi’ zich niet beperkt tot het uitspreken van mooie woorden en goede intenties, maar concrete vruchten van samenwerking en verzoening voortbrengt, zoals dit jaar ook op het Filipijnse eiland Mindanao.

 

In de vraag en antwoordsessie ging het onder meer over de noodzaak om de oorzaken van en de geldstromen achter gewapende conflicten bloot te leggen, de rol van vrouwen in verzoeningsprocessen, het onvermogen van de internationale gemeenschap om het Israëlisch-Palestijnse conflict op te lossen en  de noodzaak om aan conflictpreventie te doen in landen als Thailand en Birma.

 

Beluister hier het interview van Mgr Matteo Zuppi et Jan De Volder in het radioprogramma ‘Face à l’info’ (RTBF- La Une)

 

http://www.rtbf.be/radio/podcast/player?id=1943656&channel=lapremiere